06.jpg08.jpg04.jpg07.jpg03.jpg01.jpg11.jpg09.JPG10.jpg05.jpg

FELHÍVÁS NEMES CÉLÚ ADAKOZÁSRA,
Wahlner Aladár sírhelyének megváltása

 

 Tisztelt Bányász-, Kohász Szaktársak, Kedves OMBKE Tagtársak!


Engedjék meg, hogy egy részlettel kezdjem, a Magyar Olajipari Múzeum „Kőolaj- és földgázipari emlékérmek és plakettek” című kiadványából:

"Az 1926. április 1-ei, 219. választmányi ülésen Z. Zorkóczy Samu elnök javasolta a választmánynak, hogy Wahlner Aladár okl. bányamérnök, bányakapitány, helyettes államtitkár folyó év elején történt nyugalomba vonulása alkalmából róla elnevezett érmet alapítson ... első ízben Wahlner Aladárt, a későbbiekben pedig a magyar bányászat és kohászat terén a gyakorlatban, vagy a szakirodalomban egészen kiváló érdemeket szerzett tagokat tüntették ki az emlékéremmel. Ez az egyetlen emlékérem, melyet az egyesület még élő tagjáról nevezett el és azzal őt ki is tüntette".

Az OMBKE első emlékérme és egyben jutalomérme a megalakulást követően jó emberöltő idő elteltével született meg. Wahlner Aladár (Betlér 1861 - Budapest 1930.) valóban kiérdemelte e megtiszteltetést, a XX. sz. első évtizedeinek egyik legnagyobb szaktekintélyének számított, elsősorban a bányászati jog terén alkotott maradandót. A kor neves éremművésze, Berán Lajos által tervezett Wahlner Aladár emlékérmet fennállása óta mindössze 46-an kapták meg, ezzel az Egyesület - és a szakma - legritkábban adományozott elismerésének számít."

 

Wahlner Aladár Farkasréti temetőben lévő sírja - leszármazók hiányában - régóta nem került megváltásra, s erről Egyesületünk csak mostanában értesült. Az emlékét őrző (Bánki Donát sírjával szomszédos) idő-rágta, de jó állapotú, nemes anyagú síremlékére a megszüntetés vár.A sírmegváltás díja: 260 000 Ft + a sír egyszeri rendberakása.

 

KEDVES TAGTÁRSAK! KÉREM, HOGY WAHLNER ALADÁR SÍRHELYÉT VÁLTSUK ÚJRA MEG A LEHETSÉGES 25 ÉVRE! KÉREM, HOGY ADOMÁNYOZZANAK E NEMES CÉLRA. Az idő ellenünk van, ezért kérem, hogy az adományok S. O. S. érkezzenek be az OMBKE K&H 10200830-32310119-00000000 számlaszámára. A Közlemény rovatban kérem tüntessék fel: "Adomány, Wahlner Aladár sírmegváltására". Amennyiben adomány-gyűjtésünk eredményes lesz, úgy az intézkedést követően az adománnyal az OMBKE közleményben el fog számolni. Amennyiben nem gyűlik össze a szükséges összeg, úgy a sírmegváltást lemondjuk és a beérkezett adományokat visszautaljuk.

Az első adományozók:

Dr. Hatala Pál, az OMBKE elnöke - 10 000 Ft

Dr. Szabados Gábor, ügyvezető - 10 000 Ft

Jó szerencsét!

Dr. Szabados Gábor