09.JPG03.jpg10.jpg07.jpg06.jpg05.jpg11.jpg08.jpg01.jpg04.jpg

250 éves a Diósgyőri kohászat

 

Negyedezredes évforduló alkalmából kedden koszorúzással és díszünnepséggel tisztelegtek a diósgyőri vaskohászat előtt Ómassán, a Fazola Henrik által épített első faszenes nagyolvasztó emléktáblájánál.

A bányász-, erdész- és kohászhimnuszok közös eléneklése után dr. Harcsik Béla, a MKKM muzeológusa köszöntötte az emlékező közönséget. Beszédében hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni a dicső korszakot, amit Fazola Henrik indított el Miskolcon.

Az évforduló alkalmából beszédet mondott Hatala Pál, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke, Bocz András, a Magyar Vas és Acélipari Egyesülés igazgatóhelyettese, valamint Szűcs György, az Országos Fémipari Ipartestület elnöke is. Ezt követően Mokrai Attila, a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tagintézmény-vezetője adta át azokat az ünnepi kitűzőket, amiket az iskola ötvös tanulói készítettek. Ezután a nagyolvasztó dísztáblájánál elhelyezték az emlékezés koszorúit. A rendezvény végén az ünnepség résztvevői közösen énekelték el a Himnuszt.